Hidroelektrik Santraller yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Akan suyun gücünü elektriğe dönüştürürler. Akan suyun içindeki enerji miktarını belirleyen faktör suyun akış veya düşüş hızıdır. Yani çok yüksek bir noktadan düşen suda ve ya büyük bir nehirde akan su büyük miktarda enerji taşımaktadır. Bu her iki yolla da oluşturulan türbinlere kanal ya da borular içerisinde su taşınır. Elektrik üretimi için pervaneye benzeyen kolları olan türbinlerin dönmesini sağlar. Bu türbinler jeneratörlere bağlıdır. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürürler.

Hidroelektrik Santrallerinin Parçalar Nelerdir?

Türbin

Salyangoz

Jeneratör

Şalt Sahası

Transformatörler

Su Alma Yapısı

Su Tutma Yapısı

Basınçlı Borular

İletim Kanalı

Hidroelektrik Santralların Avantajları Nelerdir?

Yenilenebilir kaynaklardan biri olan sudan enerji elde etmesi ve kırsal kesimlerde ekonomik ve sosyal yapıyı canlandırma yönünden en önemli yenilenebilir enerji kaynağı olmasının yanı sıra hidroelektrik santrallerin sera gazı emisyonu yaratmaması ve yakıt giderinin olmaması da avantajları arasındadır.

Hidroelektrik santrallerin yerli imkanlar ile yapılabilmesi ve hidroelektrik santrallerin kurulmasında istihdam imkanı sağlanması ülkemiz için çok önemli avantajlardan biridir.

Hidroelektrik santrallerin teknik ömrünün uzun olması ve bakım giderlerinin düşük olması da bir diğer avantajıdır.

Dünyada ve Türkiye’de Hidroelektrik Santralleri

Dünyada yenilenebilir enerjinin en önemli kaynaklarından biridir Hidroelektrik Santralleri. Dünya genelinde hidroelektrik santraller yenilenebilir enerjinin %69’luk kısmını karşılamaktadır. Bu oran dünyadaki elektrik ihtiyacının büyük bir kısmının hidroelektrik santrallerinde üretildiğini göstermektedir.

Türkiye’de ise enerji bakanlığının verilerine göre teorik hidroelektrik potansiyeli dünya potansiyelinin %1, ekonomik potansiyeli ise Avrupa ekonomik potansiyelin %16’ı olduğunu belirtmektedirler.

Türkiye’de Hidroelektrik Santral Potansiyelinin En Yüksek ve En Düşük Olduğu Bölgeler Nerelerdir?

Hidroelektrik santral potansiyelini suyun akış veya düşüş hızının belirlediğini yazımızda anlatmıştık. Bu bilgi doğrultusunda hidroelektrik santral potansiyelinin en düşük olduğu bölgemiz Marmara bölgesidir. Bunun nedeni ise yükselti ve engebenin düşük olması ile birlikte akarsuların akış hızının da düşük olmasıdır.

Ülkemizin en yüksek ve akarsularının akış hızının en hızlı olduğu bölge Doğu Anadolu bölgemizdir. Bu nedenle hidroelektrik santral potansiyelinin en yüksek olduğu bölgemiz Doğu Anadolu bölgesidir. Ülkemiz için çok önemli yere sahip olan Atatürk ve Keban barajları bu bölgede yapılmıştır.


Ücretsiz Teklif İsteyin!